Centrum zdravia »
Otvorené
07:00 - 20:00
Napíšte nám
objednavanie@snop.sk

Plus 7 dní 18.6.2010

Dochrámal sa - Patrik Herman sa zranil pri vylihovaní na gauči, musí pod nôž

Z televízie Markíza sa stáva doslova lazaret. Nie je to tak dávno, čo s ortézou na nohe chodil Vilo Rozboril, najnovšie ju ako módny doplnok vytiahla aj dramaturgička Gaba Drobová. Minulý týždeň sme zas z kliniky na Záhradníckej ulici v Bratislave videli vychádzať markizáckeho moderátora Patrika Hermana. Toho čaká rovnako vážna operácia ako Vila, dokonca v tom istom termíne.
„Po istom úkone som chytil obrovskú bolesť kolena. Tá bola neznesiteľná a v niektorých momentoch ma ochromila natoľko, že som sa rútil na zem,“ spomína pre týždenník Plus 7 dní Patrik na chvíle, keď sa náhle zložil na dlážku s plným tanierom, ale aj na zmenu stability, keď práve nakupoval v potravinách.
„Väčšinou ma noha prestala poslúchať v momente, keď som na ňu stúpil. Vtedy sa ťažisko môjho netrénovaného telíčka prenieslo na boľavú nohu a bolo úplne jedno, v akej situácii som sa práve nachádzal.“

Pod nôž:
Po týždni Patrik pochopil, že zásah lekára je nevyhnutný. „Zašlo to až tak ďaleko, že som už nemohol ani poriadne šoférovať, lebo ľavou nohou som musel bolestivo stláčať spojkový pedál.“ Následné vyšetrenia potvrdili, že má vážne poškodený meniskus. Operovať ho budú práve v Špecializovanej nemocnici pre ortopedickú protetiku, kde sme ho zastihli. „Zákroku sa bojím ako čert kríža, ale už názov tej nemocnice ma mierne upokojuje - asi sa v tom vyznajú. Sľúbili mi, že sa o mňa postarajú ako o vlastného,“ upokojuje sám seba.
Keď však príde reč na príčinu úrazu, Patrik sa záhadne odmlčí. „Tú by som radšej nezverejňoval, ale pýšim sa tým, že je to úraz športovcov.“ No po chvíľke z neho vypadne, že radšej nikomu neprezrádza, že sa mu to stalo pri obyčajnom naťahovaní sa na gauči. „V tom momente začnú všetci rozprávať, že Herman sa dokáže doraziť aj pri nečinnosti v polohe ležmo,“ zabáva sa.

O starých kostiach:
Patrik sa na svoje dochrámané koleno pozerá už s nadhľadom. Aj so zabávačom Vilom Rozborilom, ktorý si pri nakrúcaní nových džinglov pred štyrmi mesiacmi natrhol meniskus a poškodil krížový väz. Bolesť sa snažil prekonať pomocou ortézy a spočiatku dúfal, že to azda nebude nič vážne a na operačný stôl si neľahne. No o pár dní ho zhodou okolností čaká podobná operácia ako Patrika. Dvojica moderátorov sa nedávno stretla v istom nákupnom centre. „Zarozprávali sme sa a asi po polhodine sme si uvedomili, že ako takí dvaja dôchodcovia ochkáme nad svojimi starými kosťami,“ smeje sa.
Kuriózne zranenie však prišlo v tej najhoršej chvíli. Patrik totiž už viac ako desať rokov organizuje tábor pre chudobné deti, polosiroty, siroty a týrané deti na zvolenskej priehrade. Prvé dva júlové týždne sa teda venuje výhradne deťom a podľa vlastných slov s nimi ako besný lieta hore-dole po trojposchodovej chate. No aj z laického pohľadu je už teraz jasné, že podstúpiť táborovú naháňačku je pre zranené koleno viac ako nebezpečné.
„Hrozím sa toho, že po operácii budem musieť mať nohu štyri dni obloženú ľadom, ďalšie dva týždne mám predpísaný pokojový režim a ďalšie týždne by som sa mal venovať poctivej rehabilitácii,“ vypočítava Patrik, ktorý je však neslávne známy totálnym nedostatkom zodpovednosti k vlastnej telesnej schránke. Počas hektickej práce v spravodajstve pred niekoľkými rokmi zopárkrát skončil od vyčerpania na infúziách a na jedlo si aj dnes spomenie často až večer
KAROLÍNA DÓVAROVÁ